+31 6 11493013

De prijs van calculeren met velen

Je bent hier:

Prijs calculatie bouw

De prijs van calculeren met velen

Recentelijk was ik op een receptie en kwam in gesprek met een oud klasgenootje van de lagere school. We hadden elkaar lang niet gezien en zeker toen hij vertelde dat hij zijn eigen huis bouwde had hij mijn aandacht. Vol van emotie vertelde hij over het proces, het ontwerp en de frustraties. Omdat ik vooral geïnteresseerd ben in het proces van aanbesteden vroeg ik hoe dit bij hem gegaan was. Tien aannemers had hij aangeschreven en acht hadden een prijs opgegeven. Acht vroeg ik? Ja, zei hij, krijg je met deze markt dat sommige toch afzien van het uitbrengen van een offerte. Ik hoef je niet uit te leggen hoe ik erover dacht.

Een maatschappelijke kostenpost

Acht offertes, het idee liet me niet los toen ik die avond naar huis reed. Wat zijn de calculatiekosten van zo’n project wel niet. In mijn hoofd ging ik een rekensommetje maken. Stel dat de hoofdaannemer één calculator erop heeft zitten en deze 40 uur bezig is met de calculatie. Die calculator kost minimaal 50 euro per uur, dan is die hoofdaannemer € 2.000,- kwijt aan calculatiekosten. Van die acht kan één het in rekening brengen bij de klant en de overige zeven moeten het afschrijven op toekomstige projecten. Dat is € 14.000,- dat weggeschreven moet worden op andere bouwwerken. Deze bedragen zijn alleen nog maar de kosten van de hoofdaannemers, wat als we de kosten voor onderaannemers en leveranciers ook meenemen?

De kosten voor onderaannemers en leveranciers

Op de achterkant van een sigarendoosje lukte het mij inmiddels niet meer en dus pakte ik de rekenmachine erbij om de kosten voor onderaannemers en leveranciers uit te rekenen. Stel dat je voor dit bestek als hoofdaannemer voor 10 onderdelen een prijs van derden moet hebben, waarbij je minimaal 2 partijen aanschrijft. Sommige onderaannemers zullen van meer dan één hoofdaannemer een prijsaanvraag ontvangen, anderen werken met vaste partijen en prijzen. Zo is er altijd wel wat overlap links of rechts maar het geeft een indicatie. In totaal worden door de acht hoofdaannemers 8x10x2 partijen aangeschreven. Dat zijn 160 partijen die tijd investeren in een calculatie waarvan slechts 10 de opdracht zullen krijgen.

Voor het gemak gaan we ervanuit dat iedere onderaannemer/leverancier twee uur bezig is met de calculatie. Stukken in ontvangst nemen, telefonisch bespreken, archiveren in het eigen systeem, calculeren, nota verwerken, calculatie maken en offerte versturen. Een grondwerker zal iets langer bezig zijn dan een stukadoor die een vierkante meterprijs opgeeft. Twee uur is redelijk en we moeten ergens beginnen. Ook hier rekenen we € 50,- per uur. Dan komen de calculatiekosten door deze groep uit op € 16.000,-. Van de onderaannemers mogen tien het project maken en kunnen de calculatiekosten dus afschrijven op dit project. De overige € 14.800,- worden in rekening gebracht bij andere projecten.

Calculerend je ondergang tegemoet

Je moet als aannemer of leverancier in de bouw niet teveel van dit soort calculaties hebben en misgrijpen want je gaat er aan onderdoor. Kritisch zijn op je calculatietijd is een pré aangezien het liefdewerk oud papier is.

Uiteindelijk vroeg ik of hij tevreden was met de bouwer die het huis bouwde? Niet helemaal, gaf hij aan. De bouwer die de aanbesteding won is failliet gegaan tijdens de start van de bouw en de opvolger zou wel iets beter zijn best mogen doen. Het lijkt wel of de nieuwe aannemer, die via een garantiesysteem het werk overgenomen heeft, er geen zin in heeft, gaf mijn oud klasgenoot aan. Ik zei niets maar je kunt wel raden wat ik dacht.

Hoeveel concurrenten vind jij acceptabel bij een aanbesteding?

Vorig artikel De kosten van calculeren voor bouwend Nederland
Volgend artikel Hoe meet jij het succes van je calculatie?

Archieven

Categorieën

  • Geen categorieën

Meta

Inhoudsopgave

Pin It on Pinterest

Share This